Köpek eğitimi Ailemizin ve evimizin artık bir bireyi haline gelen, köpek dostlarımız için önemli bir durumdur. Eve ve yaşam koşullarına, daha kolay adapte olabilmelerine olanak sağlar. Bulunduğu ortama daha kolay adapte olmasını sağlayacak eğitimde, dikkate alınması gereken hususlar vardır. Bu bilgilerin bilinmesi ve doğru şekilde uygulanması da sahiplerin sorumluluğundadır.

İlk kez evine kabul eden köpek sahipleri özellikle dikkate almalıdır. Büyük bir köpek sahipleniliyorsa yetişkin Köpek eğitimi verilmelidir. Eğitim konusunda kendi öğretileri ve önyargılara göre hareket etmeye meyilli olan insanlar varıdır. Verilen köpek eğitimi pozitif yönde işlendiğinde sahibin ve köpek arasındaki bağı kuvvetlendirir. Bu durum köpekleri eğitirken sadece köpeğinizin değil aynı zamanda köpek sahiplerinin de bilinçlenmesine olanak tanır. Sahiplendiğiniz köpeğin güvenini kazanmak için şu hususlara dikkat etmelisiniz,

  • Göz temasından kaçının
  • Ona alan ve zaman verin
  • Onu mutlu edecek bir rutin oluşturun
  • Beden dilini çözmeye çalışın
  • Davranışlarını ödüllendirin
  • Onun ilgisini çekmeye çalışın
  • Onunla oyun oynayın
  • Onun zihnini meşgul edin
  • Sadece onun eğitimine odaklanın
  • Tutarlı olun, bütün aile üyeleri aynı kuralları uygulasın
  • Ortamın kokusunu ve size alışmasını
  • Onu çok sıkmadan vakit geçirin
  • Size güvenene kadar onun sınırlarını zorlamayın
  • Onu yalnız bırakmayın
  • Bir şeyleri başardığında ödül mamaları ile ödüllendirin
  • Sürekli ödül maması vererek onu şımartmayın

Köpeğinizin Güvenini Nasıl Kazanırsınız

Bir köpek sahiplenmeye karar verdiyseniz, köpeğin güvenini kazanmak için acele etmemeli, sabırlı ve dengeli olmalısınız. Köpeğiniz ile ilk iletişiminiz çok önemlidir, dostunuzla ilk karşılaşmada, köpeklere olan yüksek sevginiz, onun sizden ürkmenize sebep olabilir.

Pozitif bir izlenim oluşturmak istiyorsanız, bekleme ve görme planı daha yararlı olacaktır. Size ve ortama ayak uydurması için beklemek, sevgi gösterileri ile ortamı gerginleştirmemek, onun size gelmesini sağlamaktadır. Başarılı bir tanışma gerçekleştirdikten sonrasında atacağınız adımlar, köpeğin güvenini kazanmak için belirleyici unsur olacaktır.

Köpeklerin kendilerine çok yakın hissetmedikleri kişileri veya canlılarla göz teması kurmak tercih edilen bir davranış değildir. Köpekler göz temasını meydan okuma olarak algılayabilir. Göz teması kurulduğu anda yapılabilecek en iyi şey esnemektir.

Köpek İle İnsan Arasındaki Güven

Köpekler eski dönemlerde de insanlar ile çok iyi anlaşmaktadır. Köpek eğitim merkez, insanlar ile oldukça yakın iletişim kurmaları, köpeklerin karakteristik özelliklerini daha hızlı çözülmesine yardımcı olmuştur. Sadece yanınızda yürüyüp top yakalamayla değil, insanların yaptıkları hareketlere göre anlayabiliyor olması köpeklerin evrimsel süreçte insan hayatlarına adapte olmasını sağlamıştır.

Köpek ve insan arasındaki güven hafife alınmamalıdır. Köpeğin herkese gitmemesi ve sadece sizin komutlarınıza uyması, sahibe olan güveni göstermektedir. Köpek ve insan arasındaki birbirlerine olan sevgi ve güven, bu türler arasındaki ilişkinin en temel özelliklerindendir. Köpeğinizi sadece besleyerek güvenini kazanamazsınız.

Köpeğin saygısını kazanmak ile yakından ilişkilidir. Köpekler günlük yaşamı güzelleştiren son derece sosyal canlılardır. Köpekler ile bir arada yaşamak, onlarla bağ kurmak herkes için farklı bir deneyim anlamına gelmektedir.

Köpek Eğitiminde İnsan Köpek İlişkisi

Köpeği sahiplenme ile beraber gelen sorumluluğu yerine getirmek ve onun güvenini kazanmanın mutluluğuna ulaşmak, tarif edilmesi zor bir ayrıcalık olarak görülmektedir.Sokaklardan veya barınaklardan sahiplenilen köpeklerin güvenini kazanmak daha zordur.

Yavru köpeklerinde sokağa terkedilmesi, en az yetişkin köpeklerin güvenini kazanmak kadar zorlu bir süreçtir. İlk ortamlarından koparılarak sokağın zorlu koşullarında terk edilirler. Evde ortamında eğitilen yavru köpekler,pozitif etkisini sizden alırlar. Size ne kadar çok güvenirlerse sizin öğretilerinizi hızlıca kavrarlar. Size karşı itaat etmek konusunda bir o kadar istekli davranırlar.

Köpeklere Nasıl Davranmalıyız?

Sokak köpeği veya bir ev hayvanına yaklaşırken direkt olarak üstüne gitmemelisiniz, sizi tanımayan köpekler, tehdit olarak algılayabilir ve saldırabilir. Köpeğin boyuna inerek ona zarar vermeyeceğinizin mesajını verebilirsiniz.

Yavru köpek Eğitimi verirken belli seviyede size alışması önemlidir. Vereceğiniz komutları daha rahat kavramasına ve uygulamasına yardımcı olacaktır. Başardığı her bir komuttan sonra ona pozitif bir şekilde başardığını belirtin, hareketleriniz ve konuşma tarzınız bir köpeğin motivasyonunu büyük ölçüde etkileyecektir. Başardığı her komuttan sonra ödül mamaları ile ona doğru bir şey yaptığını gösterin.

Köpekleri Oyun İle Eğitmek

1 yaşındaki köpek eğitimleri pek çok köpek türünde farklılık göstermektedir. Sahiplerin ön yargılarını, yanlış bilinçlendirmeler ile olumsuz yaklaşımları değiştirmek için bilgiler sunuyoruz. Öncelikle tavsiye ettiğimiz asıl eğitim, uzman kişilerin yardımlarıyla köpeğiniz ile beraber alacağınız uygulamalı eğitimdir.

Köpeğin türüne göre en az 30 dakika ile 1 saat aralığında günün bellizamanlarını egzersize ayırın, köpeklerin doğasından dolayı enerjilerini bir şekilde atmaları gerekir. Günlük egzersiz hem köpeğin sağlık durumunu korumaya hem de günlük enerjisini üstünden atmasını kolaylaştırır.

Saklandığınızda konunuzu takip ederek sizi bulması, dürtülerini canlı tutarak kendisini iyi hissetmesini sağlayın. Çeşitli oyunlarla hem temel hareketleri öğreniyor hem de sıkılmadan sizinle vakit geçirmiş oluyor.

Diğer içeriklerimiz için blogumuza geri dönebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bize Ulaşın